wtorek, 21 września 2021

Precle jerozolimskie i recenzja książki Mąka i woda Sabiny Francuz

 Precle jerozolimskie

Nie ma nic lepszego od zapachu i smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się czegoś nowego nauczyć mam idealną książkę: Mąka i woda Sabiny Francuz. Dowiecie się z niej jak wyhodować domowy zakwas (co zawsze wydawało mi się strasznie skomplikowane, a po lekturze wiem już, że takie nie jest) oraz jak przygotowywać pyszne, chrupiące chleby, bułki, bagietki, chałki. Wszystkie receptury opisane są bardzo przystępnie i maksymalnie prosto, tak, że każdy bez trudu poradzi sobie z nimi. Autorka prowadzi adeptów piekarnictwa za rękę wprowadzając do smakowitego świata glutenu. Do tego wszystkie składniki są zważone i podane w gramach, więc nie będziecie musieli zastanawiać się ile pojemności ma Wasza szklanka. 

Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków:  wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki jak chaczapuri, broszki, precle jerozolimskie, grecka pita, chałki i foccaccia. 

Ja popełniłam już precle jerozolimskie, które wpadły w oku mężowi gdy przeglądał książkę i mogę Was zapewnić, że są bardzo proste w przygotowaniu, smakują rewelacyjnie zarówno świeże jak i na 3 dzień. Także polecam Wam gorąco ten przepis jak i całą książkę. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • 60 letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • sezam 

Mleko i wodę podgrzewamy tak aby było letnie. Drożdże rozkruszamy miseczki, zasypujemy cukrem i po chwili mieszamy. Wlewamy mleko z wodą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy wszystkie składniki się połączą miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto dzielimy na 6 równych części (ja podzieliłam na 8) Bierzemy jedną część ciasta i robimy w niej dziurkę, następnie formujemy kształt precla. Gotowe odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Jajko rozkłócamy z mlekiem i za pomocą pędzelka malujemy nim nasze precle, a następnie posypujemy obficie sezamem.

Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i pieczemy ok 15 minut. 

Studzimy na kratce i zjadamy ze smakiem.

 Precle jerozolimskie


Precle jerozolimskie

Precle jerozolimskie

Precle jerozolimskie




 

3 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydają się proste do zrobienia. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, nie ma jak zapach domowego pieczywa. Piękne precle!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...