piątek, 6 października 2023

Rafaello na biszkopcie

 Rafaello na biszkopcie

Czy są tu jacyś fani kokosowych smaków? Zapraszam szybciutko na nową, pyszną wersję rafaello. Tym razem jest to biszkopt na którym znajduje się warstwa kokosowa z białą czekoladą przykryta kremem śmietankowym. No mówię Wam przepyszne to jest i wcale nie takie skomplikowane w przygotowaniu zresztą sprawdźcie sami 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy wodę. Następie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Masa z białej czekolady

  • 0,5 litra mleka najlepiej 3,2%
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych

Z upieczonego biszkoptu odkrawamy od góry 1/3 rozdrabniamy i podpiekamy w piekarniku przez kilka minut (ok 10 minut w 50 st. C) - aż będzie chrupki. W garnku umieszczamy mleko i połamaną białą czekoladę, podgrzewamy mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. Do gorącej dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszony biszkopt. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Krem śmietankowy

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Gotowy krem wykładamy na warstwę kokosową i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

*dodatek żelatyny nie jest konieczny, ale dzięki temu ciasto lepiej się kroi 

 

Rafaello na biszkopcie



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...