czwartek, 12 października 2023

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Przyjęło się, że jak deser ze śliwkami to musi być pieczony, a ja tym razem wymyśliłam sobie coś do czego piekarnik potrzebny nie jest. Taki dwuwarstwowy sernik na zimno, a że śliwki lubię korzenne aromaty to dodałam cynamonu, a na spód użyłam ciasteczek korzennych. Wszystkie smaki idealnie się tutaj skomponowały i wyszedł naprawdę smaczny i efektowny, jesienny deser, na który przepis zostawiam Wam poniżej:

Masa serowa:

  • ok 20 sztuk ciastek korzennych (użyłam lidlowych, ale mogą być dowolne inne, lub po prostu herbatniki)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (nie jest konieczna ale dzięki niej masa jest stabilna i ładnie się kroi)
  • 1/4 szklanki mleka (może być woda, ale dodatek mleka sprawia że żelatyna jest zupełnie niewyczuwalna)

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. W międzyczasie na spodzie tortownicy (średnica 26 cm) układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu (pamiętajcie by nie robić tego zbyt długo). Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej ok 2 łyżek kremu mieszamy, a następnie wszystko wlewamy do kremu i miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. 

Mus śliwkowy:

  • 800 g śliwek (waga z pestkami)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

 Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, umieszczamy w garnku dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ok 10 minut aż śliwki zrobią się miękkie. Wtedy zdejmujemy je z ognia i blendujemy, jak widać na zdjęciach u mnie pozostały kawałki skórek, ale można to zrobić dokładniej. Do zblednowanych śliwek dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. 

Gdy mus ostygnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietany i miksujemy do połączenia. Gotowy mus wykładamy na masę serową, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Sernik na zimno z musem śliwkowym


Sernik na zimno z musem śliwkowym


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i na pewno doskonale wpisuje się w klimat jesienny. Śliwki i cynamon - to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydaje się prosty i efektowny zarazem. Cieszę się, że nie potrzeba piekarnika, a efekt jest tak zachęcający. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...