Tego deseru chyba nikomu przedstawiać nie muszę. W dzieciństwie pojawiały się na każdej imprezie i znikały błyskawicznie, a mowa tutaj o rurkach z kremem. Kruche ciasto obowiązkowo posypane cukrem i do tego aksamitny krem budyniowy to prosty duet, który łączy się idealnie i smakuje wszystkim. Choć dość czasochłonne i pracochłonne to bardzo je lubię i robię kilka razy w roku.
Składniki:
- ok 500 g mąki
- 250 g masła
- 250 ml śmietany 18%
- jajko
- cukier do posypywania
Z mąki, masła i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło
do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w
lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki
robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i
wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek,
smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w
180 st. C na złoty kolor.
- 3 szklanki (750 ml) mleka
- 3/4 szklanki (170 g) cukru
- odrobina pasty waniliowej, lub cukier z wanilią
- 4 łyżki (80 g) mąki pszennej
- 4 łyżki (80 g) mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g masła
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem. W pozostałym mieszamy żółtka i obie mąki. Gotową mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając, by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy.
Gotowym kremem napełniamy rurki, najwygodniej użyć do tego rękawa cukierniczego lub szprycy. można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz