wtorek, 6 sierpnia 2024

Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

 Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto było tak dobre, że pół blaszki zniknęło tuż po upieczeniu. Dlatego tez muszę zapisać ten przepis  dla siebie, bo w takiej wersji ciasta ucieranego z jabłkami jeszcze nie robiłam, a wyszło po prostu obłędnie. Delikatne, puszyste i mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą i mnóstwem jabłek, kwintesencja domowego ciasta, które można przygotować w kilka chwil.

Składniki (na blaszkę 23x33):

  • 6 jajek
  • 150 g (3/4) szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • ok 1`kg dowolnych jabłek

Proponuję zacząć od roztopienia masła. Gdy masło stygnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią i ubijamy dalej do momentu aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia, na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. 

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia..

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C pieczemy 50 minut

Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego

 Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

 


2 komentarze:

  1. Znajdź setki inspirujących przepisów na Thermomix na naszej stronie. Szybkie, zdrowe i pyszne dania czekają na Ciebie! Odwiedź Dietomix i gotuj z pasją.
    Thermomix przepisy sprawdź

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to absolutny klasyk — proste, pachnące masłem i jabłkami, dokładnie takie, jakie pamięta się z dzieciństwa. Ucierane z jabłkami ma w sobie coś kojącego – chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach, który roznosi się po całym domu. Nic dziwnego, że pół blachy zniknęło od razu po upieczeniu 😉

    A jeśli po takim cieście chcesz trochę „odciążyć” organizm i wyrównać bilans, dobrym pomysłem jest sięgnąć po bulion kolagenowy – lekki, odżywczy i idealny na wieczór po słodkim deserze. Ja polecam te z czystym składem od Zdrowa Zupa: buliony kolagenowe. Wspierają trawienie i przy okazji świetnie rozgrzewają.

    A przepis zapisuję — wygląda jak coś, co zniknie u mnie jeszcze szybciej niż u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...