wtorek, 24 lutego 2015

Rurki z bitą śmietaną

Rurki jadłam raz czy dwa w dzieciństwie, ostatnio ich smak przypomniałam sobie u znajomych i tak mi przypadły do gustu, że musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną?


Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto.

Składniki:
  • ok 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 ml śmietany 18%
  • jajko
  • cukier do posypywania
  • 330 ml śmietany 30%
  • opcjonalnie cukier puder

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i  wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C
Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej cukier puder.  Tak przygotowaną śmietaną napełniamy chłodne rurki.
rurki 2
rurki 4

rurki 3rurki 1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...