Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto.
Składniki:
- ok 500 g mąki
 - 250 g margaryny
 - 250 ml śmietany 18%
 - jajko
 - cukier do posypywania
 - 330 ml śmietany 30%
 - opcjonalnie cukier puder
 
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C
Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, jeśli ktoś woli by była bardziej słodka można dodać do niej cukier puder. Tak przygotowaną śmietaną napełniamy chłodne rurki.
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz