wtorek, 3 lutego 2015

Pijana śliwka w czekoladzie

Co zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie.



pijana sliwkaZapraszam na przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka i ostrożnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.

Krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g. masła

Gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy do puszystości, a potem partiami dodajemy cukier puder (jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać więcej, dla mnie 2 łyżki to optymalna ilość). Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Ważne by wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony biszkopt.


Śliwki w czekoladzie:

  • ok 2 szklanek śliwek z nalewki
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki mleka

Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło.

Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w spirytusie lub innym mocnym alkoholu.
pijana sliwka 2

pijana sliwka 1

2 komentarze:

  1. A ile się dodaje tego masła do masy budyniowej? :)
    Świetny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...