Spód:
- 2/3 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa serowa:
- 80 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 30 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 350 g sera na serniki
- tabliczka białej czekolady
- opcjonalnie suszona żurawina
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy ser, chłodną czekoladę, mleko kokosowe, żółtka i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy łyżki łączymy delikatnie z masą serową. Ja do swojego serniczka dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny. Przekładamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia lub blaszki wypełnionej gorącą wodą i razem wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C. Pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku, by ostygł.
ser na serniki?może być ten z pudełka gotowy?
OdpowiedzUsuńtak właśnie o taki gotowy mi chodziło :)
OdpowiedzUsuń