To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie.
Karmelizowana gruszka:dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki, racuszki, racuszki z gruszka, zdrowe śniadanie, gruszka,
- 1 duża lub 2 mniejsze gruszki umyte i pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki cukru
Ciasto drożdżowe:
- 15 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej)
- 1 jajko
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina
Drożdże mieszamy z cukrem, odstawiamy do roztopienia. Następnie mieszamy z mlekiem, a potem z mąką i przestudzoną gruszką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Trwa to może 10 minut. Smażymy na złoty kolor. U mnie podane w dwóch wersjach z cukrem pudrem dla mojego mężczyzny, a dla mnie z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz