środa, 14 czerwca 2023

Kremowe ciasto truskawkowe

 

Nie wiem jak Wy ale ja staram się maksymalnie wykorzystać sezon na truskawki i zjadam ich naprawdę ogromne ilości, zwłaszcza gdy jestem na wsi i mogę sięgnąć po takie prosto z krzaczka. Nie wiem czy wiecie ale już 100 g tych owoców wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, także warto po nie sięgać. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała kolejnego ciasta z truskawkami, tym razem klasyczny biszkopt, krem maślany z truskawkami, a na wierzchu jeszcze galaretka z truskawkami. Dość prosto, ale niezwykle smakowicie także polecam bardzo i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis:

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno. Gdy piana będzie gęsta, dodajemy partiami cukier i ubijamy aż się rozpuści, nastepnie dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.

Krem truskawkowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g masła
  • 500 ml rozgniecionych truskawek (najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków )

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wody
  • ok 1/2 kg truskawek

Mleko wlewamy do garnka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy cukier i mieszamy dokładnie aż się rozpuści. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera do białości (ok 10 minut). Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy mleczny syrop. Gdy masło będzie już utarte z cukrem dodajemy bardzo powoli rozgniecione truskawki również łyżka po łyżce za każdym razem ucierając.


Złożenie ciasta

Na 1 części biszkoptu wykładamy ok połowy kremu z truskawkami, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, na która wykładamy resztę kremu. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Ja sobie zostawiłam 2 łyżki kremu i posmarowałam nią wierzch, następnie ułożyłam truskawki i polałam tężejącą galaretką.

Gotowe ciasto trzeba schłodzić przed podaniem przez kilka godzin w lodówce. 

 



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...