wtorek, 20 czerwca 2023

Truskawkowa polana

 Truskawkowa polana

Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość ciast z truskawkami, bo ja jak pisałam wcześniej korzystam z trwającego sezonu i ciągle przygotowuję kolejne pyszności z tymi owocami. W ogóle w ostatnich dniach to składam się w 50% z truskawek i wcale jeszcze nie mam ich dość. 

Dziś klasyczne ciasto szpinakowe z dodatkiem truskawek w galaretce i bitej śmietany. Zapewniam Was, że ten niezwykle oryginalnie wyglądający deser posmakuje nawet tym co szpinaku do ust nie wezmą (przetestowałam na własnym Mężu, spróbował dość nieufnie zielonego ciasta, a jak już spróbował to pomógł mu zniknąć dość szybko). Jeśli szukacie czegoś ciekawego, lekkiego i pysznego to polecam bardzo.

Ciasto szpinakowe: 

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody, można go odparować na suchej patelni). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (ok 10 minut na najwyższych obrotach). Następnie powoli wlewamy olej oraz rozdrobniony szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy (24x24 cm) i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.

 Warstwa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych

Galaretki zalewamy gorąca wodą, mieszamy  i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy truskawki i ponownie mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki.

 Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka chwil do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy powoli żelatynę i mieszamy aż się połączy z kremem. 

Gotowy krem wykładamy na schłodzoną galaretkę, wyrównujemy i posypujemy pokruszonym, ściętym wcześniej ciastem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Wskazówki:

  • By kolor ciasta był ładniejszy proponuję użyć świeżego szpinaku, robiłam kilkukrotnie ciasto zarówno ze świeżym jak i mrożonym i różnica jest zauważalna na korzyść świeżego
  • Dodatek żelatyny do kremu nie jest konieczny, bo krem jest dość gęsty, ale ciasto z nią jest stabilniejsze i lepiej się kroi 
  • Do rozpuszczenia żelatyny można użyć wody, ja jednak daję mleko dzięki czemu jest ona zupełnie niewyczuwalna w smaku.



Truskawkowa polana


Truskawkowa polana



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...