Biszkopt:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pianka kawowa:
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek kawy cappuccino
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 śnieżki - bite śmietany w proszku
- 5 łyżeczek żelatyny
Mleko zagotowuję i rozpuszczam w nim cappuccino i kawę. Pozostawiam do ostygnięcia. Gdy będzie dodaję śnieżki i ubijam. Do ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie.
Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- czekolada
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz