wtorek, 19 maja 2015

Kawowa pianka

Maj nas nie rozpieszcza pogodą w tym roku, już ciepło już zimno, a podobno takie przeplatanie pogody to kwietniowa specjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam.



Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek i ubijam z solą, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Następnie wrzucam po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Na koniec, przy pomocy łyżki delikatnie wmieszuję mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 30 minut w 180 st. C

Pianka kawowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżek kawy cappuccino
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 śnieżki - bite śmietany w proszku
  • 5 łyżeczek żelatyny


Mleko zagotowuję i rozpuszczam w nim cappuccino i kawę. Pozostawiam do ostygnięcia. Gdy będzie dodaję śnieżki i ubijam. Do ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie.

Masa śmietanowa:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • czekolada


Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję startą czekoladą.

Smacznego :)

ciasto z kawową pianka 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...