Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową spędziłam w kuchni nieco więcej czasu i z pomocą Mojego Mężczyzny, który zawsze dzielnie asystuje w moich próbach cukierniczych, wyczarowaliśmy radosne, kolorowe kwiatki. Było nie tylko pysznie ale i pięknie.
Biszkopt:
- 8 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa figowa:
- 30 dag suszonych fig
- 2 szklanki wina musującego
- 3 łyżki cukru pudru
Krem:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wina musującego
- 3 łyżki żelatyny
- 660 ml śmietany 30%
Żółtka z cukrem ucieramy na parze i stopniowo dolewamy do nich wino musujące, ucieramy aż masa odrobinę zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy jajecznej. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną. By uniknąć powstawania grudek dodajemy partiami, po 2-3 łyżki śmietany do masy jajecznej i mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 4 części. Na pierwszą część wykładamy krem, przykrywamy kolejną częścią, wykładamy masę figową, znów kładziemy krążek biszkoptowy, a na niego krem śmietanowy.
Ponieważ dekorowałam tort masą cukrową wierzch i boki smarowałam masą maślaną, ale można zostawić część masy śmietanowej i posmarować nią boki i wierzch tortu i udekorować dowolnie np. owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz