Dodam tylko, że na kawałeczek tego serniczka mogą sobie pozwolić Ci co dbają o linię, bo zawiera tylko 1/2 szklanki cukru. Pewnie dietetycy i inni maniacy absolutnie zdrowego odżywiania nakrzyczeliby na mnie, że cukier to zło, ale ja wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem jest dla ludzi ;)
Spód:
- 1/2 kostki masła rozpuszczonego
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. mąki (u mnie żytnia razowa)
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przekładamy do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez ok 15 minut. Moja uwaga - spód jest praktycznie nie słodki, dlatego można dodać więcej miodu, lub 1-2 łyżki cukru.
Warstwa serowo budyniowa:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/ 2 kg twarogu mielonego
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Jajka ubijam z cukrem na puch i dodaję obie mąki. Mleko zagotowuję, a do gotującego wlewam masę jajeczną i cały czas mieszając, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzoną masę ucieram dodając po łyżce twaróg, a na koniec wlewam żelatynę. Masę budyniową wykładam na ostudzony spód i odstawiam do lodówki by zgęstniała.
Warstwa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady ( u mnie pół na pól mleczna i gorzka)
- 1/2 kg twarogu mielonego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie mieszam z serem Śmietanę ubijam na sztywno i partiami dodaję do czekoladowo serowej masy. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie mieszam i wykładam na masę budyniową, całość ponownie wstawiam do lodówki by stężała.
Galaretka truskawkowa:
- ok 1/2 kg mrożonych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczam w szklance wody mieszam z truskawkami, wykładam na masę czekoladową i znów odstawiam do zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz