czwartek, 14 maja 2015

Królewiec lub Hetmańskie

Dziś mam dla Was odrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec.

Samo ciasto zapewne  jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto.



Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów. I mogę się pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :)

Tort komunijnytort komunijny 
Placki miodowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 margaryny
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

hetmanskie

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 masło


Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami dodajemy mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia.

1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę  i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka.

Polewa :
  • 1 tabliczka czekolady
  • 4-5 łyżek mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto.

Smacznego

hetmanskie 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...