Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto.
Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów. I mogę się pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :)
Placki miodowe:
- 2 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 margaryny
- 1 jajko
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Biszkopt:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 masło
Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami dodajemy mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia.
1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka.
Polewa :
- 1 tabliczka czekolady
- 4-5 łyżek mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz