środa, 30 stycznia 2019

Placuszki jaglano migdałowe

 fit placuszki jaglane

Oj dawno nie publikowałam żadnego nowego przepisu na placuszki - a goszczą one u nas bardzo często. Problem w tym, że najczęściej robię je na oko i ciężko potem napisać przepis, albo znikają tak szybko, że nie zdążę im zrobić zdjęć. Tym razem jednak udało się udokumentować mój pyszny eksperyment i spieszę do Was z przepisem na zdrowe placki bez cukru, glutenu i laktozy, chyba zdrowiej już się nie da. 

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych 
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 jajka 
  • 1 jabłko
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • odrobina cynamonu

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich żółtka, olej oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. Białka ubijamy na pianę i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko. Smażymy na złoty kolor (jeśli macie dobrą patelnię możecie smażyć bez dodatku oleju). Podajemy z jogurtem naturalnym, albo ulubionym dżemem.
Placki nie są słodkie, jedyna słodycz pochodzi z jabłka, więc jeśli lubicie słodkie smaki dodajcie ulubione słodzidło.  Smacznego


 placki bez laktozy
placki bez glutenu


11 komentarzy:

  1. mniam... jak ładnie zarumienione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałyby się takie placuszki rano do łóżka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne �� super pomysł na śniadanie �� uwielbiam z owocami i syropem klonowym ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na śniadanie! 🙈🙈🙈

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm. Jeszcze oblane jogurtem i obsypane płatkami migdałowymi. Musiałoby spakować cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam niesamowitą słabość do wszelkich placuszków, zwłaszcza w zdrowszej wersji! Twoje wyglądają cudownie, ach :*

    OdpowiedzUsuń
  7. O i takie chętnie i o każdej porze! genialne są!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite!
    Lubię takie placuszki z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Będą idealne na śniadanie. Do tego owoce i zajadam 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...