Jedno z moich ulubionych ciast, miodowe placki, kawowy krem w towarzystwie dżemu i do tego obłędna warstwa orzechów w miodzie. Tego nawet nie trzeba zachwalać.
Ciasto:
- 3 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag margaryny lub masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
- 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 masła
Masło, cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować.
Krem:
- 1 kostka masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 litra mleka
- ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- kwaśny dżem
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę.
Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.
Uwielbiam wszelkie ciasta w których łączy sie orzechy z miodem. To będzie idealny przepis na święta
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńAle...ze względu na alergię na orzechy nie mogłabym spróbować...
Trafiłaś idealnie w moje smaki. Ciasto miodowe cudownie harmonizuje z orzechami. Kradnę przepis!
OdpowiedzUsuńCudowne, obłędne, pyszne, zapisuję przepis i zrobię! :*
OdpowiedzUsuńMnie to na pewno nie musisz zachecac. Zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem ♥️♥️♥️ kolejna cudowna propozycja na okres świąteczny! Pozdrawiam cieplutko!♥️
OdpowiedzUsuńGdzie należy trzymać ciach bo było w lodówce i jest twarde, ale poza tym pyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ciasto było pyszne ale dopiero na trzeci dzień.
OdpowiedzUsuń