czwartek, 5 grudnia 2019

Orzechowiec

orzechowiec

Jedno z moich ulubionych ciast, miodowe placki, kawowy krem w towarzystwie dżemu i do tego obłędna warstwa orzechów w miodzie.  Tego nawet nie trzeba zachwalać.

Ciasto:

  • 3 3/4 szklanki  mąki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować  (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki.  Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową.

Masa orzechowa:
  • 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 masła

Masło, cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować.

Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  •   kwaśny dżem

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem ,  a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę.

Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.

orzechowiec


orzechowiec



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie ciasta w których łączy sie orzechy z miodem. To będzie idealny przepis na święta

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale!
    Ale...ze względu na alergię na orzechy nie mogłabym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś idealnie w moje smaki. Ciasto miodowe cudownie harmonizuje z orzechami. Kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, obłędne, pyszne, zapisuję przepis i zrobię! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie to na pewno nie musisz zachecac. Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem ♥️♥️♥️ kolejna cudowna propozycja na okres świąteczny! Pozdrawiam cieplutko!♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie należy trzymać ciach bo było w lodówce i jest twarde, ale poza tym pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, ciasto było pyszne ale dopiero na trzeci dzień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...