Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie.
Składniki:
- 3/4 szklanki oleju (lub 125 g masła)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka (dałam 3 łyżki powideł śliwkowych)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Oj sezon na pierniki, uwielbiam te chwile. Właśnie myślałam żeby w końcu upiec.
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na mój pierwszy sernik i wybrałam właśnie ten! Zrobiłam sobie taki prezent na urodziny. Wyszedł naprawdę pyszny!
OdpowiedzUsuńCiekawy i pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńPiękny ten piernik :) Ja każdego roku robię piernik na Święta. Możliwe, że tym razem będzie w wersji pomarańczowej.
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy. Sama dodałabym jeszcze przyprawy korzenne, które uwielbiam. Będzie pieczone! :)
OdpowiedzUsuńPiernik bez przypraw korzennych to nie piernik, również bym je dodała ;)))
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo dobry artykuł.
OdpowiedzUsuńpiekłam zawsze podobny,można po upieczeniu solidne skropić piernik sokiem z pomarańczy .
OdpowiedzUsuńJaki wymiar keksowki tak mniej więcej?
OdpowiedzUsuńOk 10x30
Usuń