Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne
dla alergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do
babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych
wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj.
Dekorowanie świątecznych wypieków
Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj. Powiem Wam szczerze, że jest w czym wybierać te różnokolorowe lukry, pisaki, maczki, posypki i cukrowe perełki przydadzą się do przyozdobienia pierniczków oraz innych ciast, a na tort idealny będzie opłatek ze świątecznym motywem. Można wybierać w kształtach i kolorach, mnie osobiście urzekają malutkie cukrowe śnieżynki te tradycyjne białe, ale widziałam takie w zestawie ze srebrnymi perełkami i posypką, albo w świątecznych zielono-czerwonym zestawieniu, do tego jeszcze lukrowy pisak i można tworzyć małe, słodkie dzieła sztuki. Są też szablony ze świątecznym motywem, które układamy na cieście i posypujemy np cukrem pudrem. Takie urocze dekoracje sprawią, że nawet najprostsze wypieki będą się bajecznie prezentować na świątecznym stole, a wspólne dekorowanie wypieków z pewnością przyniesie wszystkim wiele radości i pozwoli wspólnie celebrować ten magiczny świąteczny czas, świetnie się przy okazji bawiąc. Koniecznie do dekorowania zaproście także dzieci, to nic że wzorki będą trochę krzywe, lukier znajdzie się na buzi i fartuszku, a posypka będzie w całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki?
Czekoladowe babeczki:
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- 1 banan
- 2 łyżki oleju kokosowego
Fajne, już bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńhm bez cukru i mleka jeszcze nie robiłam. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńOd razu zapisuję! :)
OdpowiedzUsuń