To już moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie?
Ciasto:
- 4 jajka
- 2 białka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
- szczypta soli
Galaretka malinowa:
- słoik dżemu malinowego
- 2 czerwone galaretki
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 żółtka
- 60 g (2i 1/2 łyżki) skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 70 g płatków migdałów
Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Złożenie ciasta.
Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Pozostały krem budyniowy rozsmarowujemy na wierzchu biszkoptu i posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce.
Wow! Wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńJak wszystkie Twoje ciasta Agnieszko.
Smakuję oczami...
Chyba to ciacho pojawi się na moim świątecznym stole :) Dziękuję Ci za inspirację :*
OdpowiedzUsuńPyszna ta panienka 😊
OdpowiedzUsuńCzyż to nie brzmi pysznie? Oczywiście, prezentuje się również bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w swoim składzie mak, a Twoje ciasto zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńoj pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do tego ciasta już od jakiegoś czasu a dziś u ciebie. To chyb znak!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! To ciasto zapowiada się bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOoo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy jest ten przepis?..bo wygląda smakowicie i chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńMoja miała 23x33 cm
UsuńCudowna! ciacho prezentuje się obłędnie :* będzie idealne na Świąteczny stół!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Ciasto wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńczy w składnikach do ciasta jest błąd - poza białkami 4 jajka? pytam ponieważ w przepisie jest mowa już o dodawaniu żółtek do ubitych białek więc może 4 żółtka nie jajka całe?
OdpowiedzUsuńnie ma błędu dajemy 4 jajka i 2 białka które nam zostałyby z kremu
UsuńPodrzucę mamie ten przepis, ona lubi takie cudaśne ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o odpowiedź bo ciasto wygląda apetycznie ale ten cukier to chyba sypiemy do mleka które zagotowujemy, bo jak wsypać do niecałej szklanki mleka ponad szklankę cukru i jeszcze półtorej szklanki mąki pszennej to chyba za dużo oraz ziemniaczaną, według mnie to się nie da wymieszać, to będzie jakaś popa proszę o odp czy tu się wkradł jakiś błąd z góry dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńFaktycznie wkradł się jakiś błąd, dziękuję za czujność już poprawiłam przepis :)
Usuń