środa, 18 grudnia 2019

Makowa panienka

Makowa panienka

To już moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie? 

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suchego maku
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Wszystkie białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Galaretka malinowa:
  • słoik dżemu malinowego
  • 2 czerwone galaretki
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody, gdy ostygną mieszamy je z dżemem i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 żółtka
  • 60 g (2i 1/2 łyżki) skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła 
  • 70 g płatków migdałów

 Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Złożenie ciasta.
Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Pozostały krem budyniowy rozsmarowujemy na wierzchu biszkoptu i posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. 

makowa panienka

makowa panienka




18 komentarzy:

  1. Wow! Wygląda bajecznie!
    Jak wszystkie Twoje ciasta Agnieszko.
    Smakuję oczami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba to ciacho pojawi się na moim świątecznym stole :) Dziękuję Ci za inspirację :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyż to nie brzmi pysznie? Oczywiście, prezentuje się również bardzo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co ma w swoim składzie mak, a Twoje ciasto zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przymierzam się do tego ciasta już od jakiegoś czasu a dziś u ciebie. To chyb znak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis! To ciasto zapowiada się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaką wielkość blachy jest ten przepis?..bo wygląda smakowicie i chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna! ciacho prezentuje się obłędnie :* będzie idealne na Świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  11. czy w składnikach do ciasta jest błąd - poza białkami 4 jajka? pytam ponieważ w przepisie jest mowa już o dodawaniu żółtek do ubitych białek więc może 4 żółtka nie jajka całe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma błędu dajemy 4 jajka i 2 białka które nam zostałyby z kremu

      Usuń
  12. Podrzucę mamie ten przepis, ona lubi takie cudaśne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo proszę o odpowiedź bo ciasto wygląda apetycznie ale ten cukier to chyba sypiemy do mleka które zagotowujemy, bo jak wsypać do niecałej szklanki mleka ponad szklankę cukru i jeszcze półtorej szklanki mąki pszennej to chyba za dużo oraz ziemniaczaną, według mnie to się nie da wymieszać, to będzie jakaś popa proszę o odp czy tu się wkradł jakiś błąd z góry dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wkradł się jakiś błąd, dziękuję za czujność już poprawiłam przepis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...