środa, 11 grudnia 2019

Sernik piernikowy

 sernik piernikowy

Jakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszych świątecznych stołach? Bo u mnie zdecydowanie piernika i sernika, tym razem postanowiłam połączyć oba te ciasta razem. Okazało się, że to połączenie kremowego, delikatnego sernika i aromatycznego ciasta piernikowego to duet idealny. 

Ciasto piernikowe: 
  • 180 g masła (lub margaryny)
  • 100 g czekolady(użyłam mlecznej)
  • 100 g miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło czekoladę i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do blaszki (23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160°C ok 20 minut. Upieczone ciasto studzimy. 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta solil
Miękkie masło miksujemy z cukrem puszysty krem, a następnie dodajemy  po 1 żółtku i cały czas miksujemy, aż masa będzie puszysta i gładka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce ser i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, i krótko miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na spód piernikowy i pieczemy w 170 st. C przez 70 minut. Gdy sernik zacznie brązowieć zmniejszamy temperaturę do 150 st. C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

 sernik piernikowy
sernik piernikowy

10 komentarzy:

  1. Staram się właśnioe nauczyć, piec oraz gotować bo nie ukrywam, że jestem straszną nogą pod tym kontem. Myślisz, że to dobry pomysł na początek? Czy jednak za ciężkie? Dodatkowo chciałam się podpytać czy kojarzysz może cos takiego: https://czarny-czosnek.pl/o-czarnym-czosnku czytalam dobre opibnie i nie wiem czy sie skusić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszna propozycja, dałabym sie skusić....

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciasta! Zapisuje w swoim przepiśniku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja propozycja jest przesiąjnięta świętami, pachnie zapewne w całym domu! Upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny przepis na świąteczny stół, dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki bardzo świąteczne!
    Sernik zjadłabym chyba sama....Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dwa moje ulubione ciasta w jednym... to się jednak da zrobić ;-) No i ta czekolada w pierniku, mniam... od siebie dołożyłabym drugą tabliczkę na wierzch(hahahaha) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie! słodka strona Świąt w każdym kęsie! :) uwielbiam serniki, a te korzenne o tej porze roku smakują najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Sernik wygląda obłędnie, chyba zrobię :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...