wtorek, 10 listopada 2020

Ciasto dyniowe z żurawiną

 Ciasto dyniowe z żurawiną

Jako, że dyń u mnie pod dostatkiem to dziś kolejna wariacja na temat ciasta dyniowego, tym razem dorzuciłam do niego suszoną żurawinę i wyszło całkiem fajne, a o tym że jest banalnie proste do wykonania to już nawet nie wspomnę.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni
  • garść suszonej żurawiny

Masło roztapiamy i studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając miksowania dodajemy dynię i roztopione masło. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki, sodę, proszek i cynamon i mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 


Ciasto dyniowe z żurawiną

Ciasto dyniowe z żurawiną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...