To miało być zupełnie inne ciasto, a właściwie jedna z jego warstw, ale okazało się, że jak poskładam wszystko razem to zwyczajnie będzie zbyt wysokie, na szczęście szarlotka sama w sobie okazała się po prostu pyszna. Delikatna, mięciutka i pachnąca cynamonem, częstujcie się zatem przepisem.
Składniki:
- 3 jaja
- 150 g masła lub margaryny
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżka cukru pudru
- 40 g drożdży
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- 1 i 1/2 kg jabłek
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem pudrem. Po chwili powinny same się rozpuścić. Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrobione
drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Obie części rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blachy (23x33 cm). Jeden placek wykładamy na blaszkę i posypujemy cienką warstwą kaszy manny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soku, a następnie rozkładamy na cieście, posypujemy cynamonem i jeszcze raz cieniutką warstwą kaszy manny. Przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut do
zarumienienia się. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Profile stalowe ze względu na dużą dostępność oraz szeroki zakres wymiarów i kształtów mają bardzo szeroką gamę zastosowań w budownictwie oraz wielu różnych gałęziach przemysłu (np. do wykonywania konstrukcji ścian, sufitów czy bram). Są to wyroby hutnicze, które dzięki zastosowanej obróbce termicznej i plastycznej charakteryzują się dużą wytrzymałością i są stosunkowo tanie stąd wynika powszechność ich stosowania.
Prosta i smaczna szarlotka ;)
OdpowiedzUsuń