Ten chlebek to samo zdrowie, mieszanka pysznych nasion oraz płatków owsianych, dlatego często nazywany jest też chlebem zmieniającym życie. Bez mąki, nabiału, cukru czy drożdży idealnie sprawdzi się dla osób na wszelkich dietach, czy zwyczajnie dbających o to by jeść zdrowo.
Pysznie smakuje z masełkiem, czy wszelkimi pastami do smarowania.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć lista składników jest dość długa to tak naprawdę wszystko sprowadza się do mieszania, a potem dokładnego dociśnięcia masy chlebowej w blaszce i na koniec odrobiny cierpliwości, by nie spróbować jeszcze ciepłego.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- ¾ szklanki siemienia lnianego
- ½ szklanki płatków migdałów
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- opcjonalnie 2 łyżki chia,
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 ½ szklanki letniej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, w drugiej mieszamy rozpuszczony olej, miód i wodę. Następnie łączymy wszystko ze sobą i odstawiamy do napęcznienia na ok 2 godziny. Po tym czasie keksówkę (moja miała wymiary 11x20 cm) lekko smarujemy olejem, lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę chlebową lekko dociskając, by w chlebku nie było szczelin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy, studzimy w blaszce. Jeśli spróbujecie kroić jeszcze ciepły to najprawdopodobniej będzie się rozpadał.
Pyszny i zdrowy chlebek ;)
OdpowiedzUsuńChciałabym się pochwalić, że zrobiłam chlebek :-) Zrobiłam go w wersji keto, czyli pominęłam płatki owsiane (dodałam więcej zmielonego siemienia lnianego, zgodnie z Twoją radą), pominęłam też miód i dodałam ocupinkę mniej wody. Miałam też ekstra garść ziaren dyni - dorzuciłam. Wyszedł przepyszny. Jest kruchy, to prawda, ale nie rozpada się dramatycznie. Dla wielbicieli chleba, którzy trzymają się zaleceń keto, Idealny! Bardzo dziękuję! I pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń