piątek, 2 kwietnia 2021

Mazurek śliwka w czekoladzie

Mazurek śliwka w czekoladzie

Tego wpisu miało nie być, ale że mazurków mało na blogu postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym nowym przepisem, bo mój mazurkowy eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Kruche ciasto, nadzienie śliwkowo migdałowe polane czekoladą, po prostu genialnie. 

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 20 minut w 180 st. C)

Nadzienie:

  • 400 g suszonych śliwek (polecam dostępne na Skworcu.pl)
  • 100 g mielonych migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 150 g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy śliwki, migdały i sok z cytryny, gotujemy ok 10 minut. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na ostudzone ciasto i rozsmarowujemy. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią śliwki i gotowe. 

Mazurek śliwka w czekoladzie

Mazurek śliwka w czekoladzie

Mazurek śliwka w czekoladzie


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...