Dziś dla odmiany coś bardzo prostego, delikatnego, puszystego i leciutkiego. To ciasto zachwyci zarówno dużych jak i małych amatorów słodkości. Delikatne ciasto biszkoptowe na bazie żółtek, stąd jego intensywny kolor, ciasto makowe na białkach i krem na bazie bitej śmietany i galaretki owocowej. Ja użyłam truskawkowej, by przywołać choć aromat ciepłych słonecznych dni, ale tak naprawdę możecie użyć takiej jaką lubicie.
Do wykonania tego ciasta nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i na pewno poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w domowych wypiekach. Jest pyszne, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie, także będzie cieszyć nie tylko podniebienie ale i oczy. 
Biszkopt:
- 2 jajka,
 - 8 żółtek,
 - 8 łyżek cukru
 - 8 łyżek mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wtedy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można to zrobić na najniższych obrotach miksera, lub przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Ciasto makowe:  
- 8 białek,
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mąki
 - 3 łyżki maku sypkiego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm), wyrównujemy. Pieczemy około 35-40 minut w 160 st C.
Krem śmietankowy: 
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
 - 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
 - 1 szklanka wrzątku
 
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie powolutku wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. 
Złożenie ciasta:
Jasny placek biszkoptowy, połowa kremu śmietankowego, ciasto makowe, reszta kremu i na wierzch druga połowa biszkoptu. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Modyfikacje: 
- do masy śmietankowej można dodać ulubione owoce np brzoskwinie, borówki czy truskawki
 - przed wyłożeniem kremu ciasto można posmarować dżemem
 - możecie także użyć 2 galaretek w różnych kolorach 
 
![]()  | 
      ![]()  | 
    |
| Ciasto pyzie | Makowa pokusa | Smaczek | 


Pysznie wygląda. :) Biszkoptowe ciasta to jedne z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuń