Pomysłów na pysznie chrupiące ciasteczka nigdy za dużo. Dlatego dziś zapraszam na kolejne, dość proste, kruche przełożone moim ulubionym cytrynowym kremem lemon curd, który genialnie pasuje do kruchego ciasta Ja przygotowałam je w formie uroczych dużych kwiatków, ale tak naprawdę kształt zależy tylko od Was, idealnie prezentują się w przygotowane na Wielkanoc w kształcie jajek
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy kształty. Jeśli nie macie foremek możecie wyciąć je po prostu szklanką. W połowie ciastek robimy w środku otworek mniejszą foremką, lub np kieliszkiem.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor
- 2 jaja
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml)
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Roztrzepujemy jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy.
Ostudzonym kremem przekładamy ciasteczka. Najlepiej jest to zrobić przed zjedzeniem, bo ciasteczka pod wpływem kremu zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz