Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i do tego dość zdrowy pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. Jeśli usmażyliście pączki, lub faworki i macie dylemat co zrobić z białek, bo nie lubicie klasycznej bezy to mam dla Was doskonały przepisy na ich przetworzenie. Wystarczy ubić pianę, dodać ulubione składniki, wymieszać i upiec. Prawda, że prosto?
Ponadto nadmiar białek możecie wykorzystać do przygotowania:
Ciasteczka migdałowe | Kokosanki | Kolorowa babka |
Piegus | Pavlova | Rolada bezowa |
- 5 białek jaj
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 200 g płatków owsianych
- 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 100 g ulubionych orzechów (u mnie tym razem ziemne)
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g pestek dyni
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę aż się rozpuści. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą dodajemy do nich pianę i mieszamy aż wszystko się połączy.
Ciasta nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 25 minut w 180 st. C na złoty kolor.
Studzimy na kratce i chrupiemy z przyjemnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz