środa, 31 stycznia 2024

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

 Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Na wspomnienie tego ciasta mogę napisać tylko: jakież to było dobre. Słodkie biszkopty nasączone w kawie, banany, krem śmietankowy, odrobina dżemu porzeczkowego dla przełamania smaków oraz płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią. Można by napisać, że deser wręcz banalny w swej prostocie, a do tego bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki (na formę 20x28): 

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 300 g)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 4-5 bananów
  • sok z cytryny (do skropienia bananów)
  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego 
  • kawa do nasączenia biszkoptów 
  • płatki migdałowe do posypania


Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Każdy biszkopt zanurzamy w kawie, a następnie układamy na dnie formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem (ja dodałam tylko 2 łyżki, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, możecie dodać więcej). Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę i mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy). 

Na biszkoptach rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietankowej. 

Banany kroimy wzdłuż na pół i kropimy sokiem z cytryny i układamy na masie śmietankowej. Na bananach rozsmarowujemy połowę pozostałej masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.

Na biszkopty wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni).

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Uwagi:

  • żelatyna w tym cieście nie jest niezbędna, ale dzięki jej dodatkowi będzie się lepiej kroiło
  • biszkopty można zastąpić herbatnikami
  • zamiast płatków migdałowych świetnie sprawdzą się posiekane orzechy lub polewa czekoladowa

 

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia



 

1 komentarz:

  1. Wyjątkowe połączenie smaków! Uwielbiam ciasta z nutą kawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...