Na wspomnienie tego ciasta mogę napisać tylko: jakież to było dobre. Słodkie biszkopty nasączone w kawie, banany, krem śmietankowy, odrobina dżemu porzeczkowego dla przełamania smaków oraz płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią. Można by napisać, że deser wręcz banalny w swej prostocie, a do tego bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki (na formę 20x28):
- opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 300 g)
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 4-5 bananów
- sok z cytryny (do skropienia bananów)
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego
- kawa do nasączenia biszkoptów
- płatki migdałowe do posypania
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Każdy biszkopt zanurzamy w kawie, a następnie układamy na dnie formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem (ja dodałam tylko 2 łyżki, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, możecie dodać więcej). Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę i mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy).
Na biszkoptach rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietankowej.
Banany kroimy wzdłuż na pół i kropimy sokiem z cytryny i układamy na masie śmietankowej. Na bananach rozsmarowujemy połowę pozostałej masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
Na biszkopty wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni).
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Uwagi:
- żelatyna w tym cieście nie jest niezbędna, ale dzięki jej dodatkowi będzie się lepiej kroiło
- biszkopty można zastąpić herbatnikami
- zamiast płatków migdałowych świetnie sprawdzą się posiekane orzechy lub polewa czekoladowa
Wyjątkowe połączenie smaków! Uwielbiam ciasta z nutą kawy.
OdpowiedzUsuń