Kolejna propozycja świątecznych wypieków z rodzaju tych szybkich i łatwych do przygotowania ale pysznych. Niby zwyczajny sernik na zimno ale na spodzie z pierniczków i z dodatkiem przyprawy do piernika, która nadaje mu charakteru oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Jeśli nie macie czasu stać w kuchni godzinami, szukacie czegoś prostego, a jednocześnie oryginalnego to zdecydowanie polecam Wam ten deser.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 1 kg twarogu dobrej jakości (użyłam z wiaderka)
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 400 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Na dnie tortownicy układamy równą warstwę pierniczków
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy (dobrej jakości mocno zimna śmietana ubije się zawsze bez dodawania fiksów itp.) Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia, następnie dodajemy cukier puder i znów miksujemy. Proponuję dodawać go stopniowo i próbować jaki poziom słodkości Wam odpowiada.
Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę oraz przyprawę do piernika i mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy). Po wymieszaniu wykładamy na pierniczki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
Polewa:
- 90 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- ok 75 ml mleka
Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz