poniedziałek, 16 grudnia 2024

Piernikowy sernik bez pieczenia

 Piernikowy sernik na zimno

Kolejna propozycja świątecznych wypieków z rodzaju tych szybkich i łatwych do przygotowania ale pysznych. Niby zwyczajny sernik na zimno ale na spodzie z pierniczków i z dodatkiem przyprawy do piernika, która nadaje mu charakteru oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. 

Jeśli nie macie czasu stać w kuchni godzinami, szukacie czegoś prostego, a jednocześnie oryginalnego to zdecydowanie polecam Wam ten deser.

Składniki (tortownica 26 cm): 

  • 1 kg twarogu dobrej jakości (użyłam z wiaderka)
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ok 400 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Na dnie tortownicy układamy równą warstwę pierniczków

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy (dobrej jakości mocno zimna śmietana ubije się zawsze bez dodawania fiksów itp.) Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia, następnie dodajemy cukier puder i znów miksujemy. Proponuję dodawać go stopniowo i próbować jaki poziom słodkości Wam odpowiada. 

Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę oraz przyprawę do piernika i mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy). Po wymieszaniu wykładamy na pierniczki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, by masa stężała. 

 Polewa:

  • 90 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • ok 75 ml mleka

Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik. 


Piernikowy sernik na zimno

Piernikowy sernik na zimno




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...