Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Są przyjemnie maślane i delikatnie kruche. Idealne do wyciskania za pomocą maszynki do ciastek czy szprycy. Spokojnie możecie je także uformować ręcznie. Bardzo łatwo nadać im różne kształty, a później można je polać czekolada, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 kostka masła (200 g)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru (90 g)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, musi być miękkie. Masło ucieramy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, a następnie dodajemy do niego stopniowo cukier puder, sól i cukier z wanilią. Gdy wszystko się połączy dodaję żółtka i miksuję całość przez ok 5 minut. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko mikserem lub ręcznie do momentu uzyskania jednolitej elastycznej masy.
Z gotowego ciasta formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.
Dekorujemy wg uznania.
Można je spokojnie przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy nie stracą swej kruchości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz