poniedziałek, 16 grudnia 2024

Prosty piernik przekładany

 Prosty piernik przekładany

Szukacie prostego i szybkiego w przygotowaniu piernika? Ten robiłam już kilka razy, bo jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jest wilgotny aromatyczny i ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Także łapcie przepis

Składniki

  • 5 jajek
  • 180 g cukru 
  • 200 g roztopionego masła 
  • 50 g miodu 
  • 200 g powideł śliwkowych 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
Do przełożenia
  • słoik powideł śliwkowych

Całe jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej niemal białej piany. Stopniowo dolewamy roztopione masło, miód i powidła śliwkowe, mieszamy całość. 

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy do momentu aż się połączą. Ciasto przekładamy do blaszki (moja miała 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 40 minut do tzw suchego patyczka. 

Upieczony piernik studzimy, a następnie przekrawamy na dwie równe warstwy. Dolną smarujemy powidłami i przykrywamy górną. 

Gotowy piernik polewamy roztopioną czekoladą lub domową polewą kakaową, ja robię taką: 

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka. 


Prosty piernik przekładany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...