wtorek, 21 kwietnia 2020

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Ten chlebek widziałam kilkanaście razy na instagramie, a że cieszył się dużą popularnością postanowiłam sprawdzić co w nim takiego pysznego. Upiekłam na próbę i przepadliśmy całą rodziną. Jest mięciutki, delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki dodatkowi czosnku i ziół. Kolejnym razem piekłam podwójną porcję i z pewnością jeszcze nie raz upiekę.

Składniki:
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki (150 ml) ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
Masło czosnkowe:
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione zioła (ja dodałam 2 łyżki natki pietruszki)
Drożdże z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki mieszamy i odstawiamy aż podwoją swoją objętość.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, pozostałą wodę i drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe - miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem czosnkowym i składamy na pół. Teraz nożem lub radełkiem kroimy w paski ok 5 cm szerokości Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej paski ciasta zaczynając od jednego z brzegów. Wkładamy je tak by łączenie było na górze. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 st. C

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy



2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do ciasta dodałam jeszcze czosnek, bazylię i oregano, tak niesamowite pachnie jeszcze przed upieczeniem, że już żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...