środa, 22 kwietnia 2020

Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia

Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia


Przyznam się, że to ciacho podpatrzyłam u Marty z bloga Kolorowo Torcikowo i tak mi się spodobało, że musiałam je zrobić. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja postawiłam na mango i dżem brzoskwiniowy, dzięki czemu ciasto pięknie, słonecznie się prezentuje, ale mogą być truskawki, borówki, wiśnie czy jagody. Z pewnością wrócę do niego w sezonie letnim, bo bardzo nam posmakowało.

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia. Ugotowaną kaszę studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy do niego po łyżce ostudzonej kaszy

Warstwa brzoskwiniowa:

  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z dżemem.

Dodatkowo: 
  • herbatniki (ok 200 g)
  • groszek ptysiowy (można zastąpić herbatnikami lub biszkoptami)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 dojrzałe mango lub dowolne inne owoce
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i zostawiamy do ostudzenia. Tortownice (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy grysikowej. Na masie rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy połączony z żelatyną. Na dżemy wykładamy warstwę groszku ptysiowego, na którym rozsmarowujemy resztę masy. Na masie układamy pokrojone mango i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.

Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia

Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia

Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię grysik i chętnie sprawdzę ten przepis. Jestem bardzo ciekaw jak będzie smakować takie ciasto. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło idealnie, a ja uwielbiam grysik,więc dla mnie przepyszne......

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne takie ciacho zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem o co chodzi z żelatyną, ile tej wody do napecznienia, a ile do kąpieli wodnej i na czym polega kąpiel wodna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do napęcznienia jakaś 1/4 szklanki tak żeby woda zakryła żelatynę. Kąpiel wodna to nic innego jak garnek z wrzącą wodą w którym umieszcza się naczynie z napęczniała żelatyną

      Usuń
  5. wspaniałe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak do masła dodajemy kaszę to co z nią robić? Mikserem mieszać? Łopatką mieszać? Jak długo, do jakiego momentu po każdej łyżce?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...