Przyznam się, że to ciacho podpatrzyłam u Marty z bloga Kolorowo Torcikowo i tak mi się spodobało, że musiałam je zrobić. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja postawiłam na mango i dżem brzoskwiniowy, dzięki czemu ciasto pięknie, słonecznie się prezentuje, ale mogą być truskawki, borówki, wiśnie czy jagody. Z pewnością wrócę do niego w sezonie letnim, bo bardzo nam posmakowało.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
Warstwa brzoskwiniowa:
- słoik dżemu brzoskwiniowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z dżemem.
Dodatkowo:
- herbatniki (ok 200 g)
- groszek ptysiowy (można zastąpić herbatnikami lub biszkoptami)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 dojrzałe mango lub dowolne inne owoce
Bardzo lubię grysik i chętnie sprawdzę ten przepis. Jestem bardzo ciekaw jak będzie smakować takie ciasto. :-)
OdpowiedzUsuńWyszło idealnie, a ja uwielbiam grysik,więc dla mnie przepyszne......
OdpowiedzUsuńPrzepyszne takie ciacho zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńNie wiem o co chodzi z żelatyną, ile tej wody do napecznienia, a ile do kąpieli wodnej i na czym polega kąpiel wodna
OdpowiedzUsuńDo napęcznienia jakaś 1/4 szklanki tak żeby woda zakryła żelatynę. Kąpiel wodna to nic innego jak garnek z wrzącą wodą w którym umieszcza się naczynie z napęczniała żelatyną
Usuńwspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńJak do masła dodajemy kaszę to co z nią robić? Mikserem mieszać? Łopatką mieszać? Jak długo, do jakiego momentu po każdej łyżce?
OdpowiedzUsuńMiksujemy aż połączy się z masłem
Usuń