piątek, 11 czerwca 2021

Fantazja

Fantazja

Dziś takie lekkie ciasto z kremem budyniowym, ja dodałam do niego owoce z kompotu, ale możecie użyć truskawek na które teraz sezon w pełni i też będzie pyszne. Schłodzone w lodówce ładnie się kroi, efektownie wygląda i smakuje po prostu genialnie.

Biszkopt: 

  • 3jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Ciasto makowo-kokosowe:
  • 4 białka 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maku (ja dałam mak zmielony)
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
 
Białka ubijamy na  sztywną pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy biszkopt) i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C
 
Krem:
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a pozostałe gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając, a następnie studzimy. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu.


Galaretka owocowa:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 2 słoiczki po ok 350 ml domowego kompotu (u mnie czereśniowo truskawkowy)

Kompoty przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostudzenia.


Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki mleka

Złożenie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy krem, który przykrywamy ciastem makowym. Czekoladę kruszymy, dodajemy do niej mleko, a następnie umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto makowe. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 
 Fantazja

 
Czy wiecie na czym polega  dylatacja posadzki betonowej? To nic innego jak specjalnie wykonywana szczelina lub nawet kilka (w zależności od wielkości powierzchni ) w posadzce, dzieląca ją na mniejsze części. Pewnie zachodzicie w głowę po co w ogóle robić coś takiego? To już Wam tłumaczę - te celowo wykonane szczeliny przenoszą naprężenia i pozwalają uniknąć pęknięć oraz rys na powierzchni podłogi oraz zwiększają bezpieczeństwo całej konstrukcji budynku.

2 komentarze:

  1. pieczemy w domu dość podobne ciasto ale bez kremu budyniowego ..od dzisiaj jest już z kremem :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...