Dziś takie lekkie ciasto z kremem budyniowym, ja dodałam do niego owoce z kompotu, ale możecie użyć truskawek na które teraz sezon w pełni i też będzie pyszne. Schłodzone w lodówce ładnie się kroi, efektownie wygląda i smakuje po prostu genialnie.
Biszkopt:
- 3jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami
wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do
pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia.
Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Ciasto makowo-kokosowe:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maku (ja dałam mak zmielony)
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier.
Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i
całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy biszkopt) i pieczemy przez ok 35 minut w
180 st. C
Krem:
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 500 ml mleka
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a pozostałe gotujemy. Żółtka ucieramy z
cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie
mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając, a następnie studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na
najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy do niego po
łyżce wystudzonego budyniu.
Galaretka owocowa:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 2 słoiczki po ok 350 ml domowego kompotu (u mnie czereśniowo truskawkowy)
Kompoty przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostudzenia.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki mleka
Złożenie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy krem, który przykrywamy ciastem makowym. Czekoladę kruszymy, dodajemy do niej mleko, a następnie umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto makowe. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.
pieczemy w domu dość podobne ciasto ale bez kremu budyniowego ..od dzisiaj jest już z kremem :))
OdpowiedzUsuńIdealna nazwa dla tego ciasta ;)
OdpowiedzUsuń