czwartek, 16 września 2021

Malinowa góra lodowa

 Malinowa góra lodowa

Klasyczna góra lodowa choć efektowna dla mnie była zwyczajnie zbyt mdła i zbyt słodka dlatego postanowiłam ją nieco orzeźwić warstwą galaretki z owocami. Pierwotny plan zakładał, że będzie to mieszanka różnych letnich owoców, ale zanim przystąpiłam do jego realizacji na krzakach zostały tylko maliny. Postanowiłam spróbować z ich dodatkiem i wyszło całkiem fajnie. 

Biszkopt: 

  • 6  jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  •  2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta solil

Ubijamy białka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Potem dodajemy żółtka, a gdy się połączą z masą  to ostrożnie mieszając łyżką, porcjami dodajemy do masy jajecznej mąkę z kakao. Ciasto przelewamy do blaszki (23 x 33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 st.C 


Krem budyniowy: 

  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka (pół szklanki) miksujemy z proszkiem budyniowym, żółtkami i mąką. Wlewamy  na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. 

Miękkie masło miksujemy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), po czym dodajemy po 1 łyżce budyniu. 

Galaretka malinowa:

  • 2 malinowe galaretki
  • 500 g malin 

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia 

Dodatkowo: 

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • do nasączenia: niepełna szklanka wody z sokiem cytrynowym


Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolną część  nasączamy  i smarujemy połową kremu, wyrównujemy. Na kremie układamy równą warstwę malin, którą zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim plackiem, ponownie nasączamy i smarujemy resztą kremu. Biszkopty przekrawamy na pół i ustawiamy na wierzchu kremu. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki.

Masa z mlekiem w proszku: 

  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 szkl. mleka w proszku (pełnego)
  • 1 łyżka kakao


Masło, cukier oraz wodę zagotowujemy i studzimy. Dodajemy 2 szklanki mleka w proszku, po czym miksujemy.2/3 masy wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą 1/3 mieszamy z kakao i wykładamy tworząc "esy floresy".  Całość wstawiamy ponownie do lodówki, tym razem na co najmniej 12 godzin.

Malinowa góra lodowa
Malinowa góra lodowa


Malinowa góra lodowa

 


 

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Szkoda, że nie mam malin.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepysznie się prezentuje. Uwielbiam dodatek malin. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności. Uwielbiam ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja góra lodowa wyszła bardzo smakowicie. Lepsza niż klasyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...