czwartek, 18 listopada 2021

Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

 Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

Robiłam przegląd archiwum zdjęć i trafiłam na takie nieopublikowane perełki - paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami. Robiłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo są fantastyczne, zwłaszcza takie świeże, jeszcze cieplutkie. Do tego filiżanka aromatycznego czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a jak pięknie pachnie w całym domu. 

Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli macie trochę czasu wypróbujcie ten przepis koniecznie.

 Ciasto:

  • ok. 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki śmietany
  • do posypania: czarnuszka, sezam
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Do mąki dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli bardzo klei się do rąk to dodajemy jeszcze trochę mąki.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy farsz i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.

 Farsz:

  • 300 g suchej zielonej soczewicy ugotować do miękkości
  • 3-4  cebule
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • około 3 łyżek oleju roślinnego lub oleju z zalewy pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
Soczewicę moczymy przez przynajmniej 30 minut, później dokładnie płuczemy i gotujemy  do miękkości (też około 30 minut). Kiedy będzie już miękka, przekładamy ją na sitko i odsączamy z nadmiaru wody, a następnie blendujemy (lub mielimy w maszynce do mięsa) na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Zeszkloną cebulkę, czosnek i  drobno posiekane suszone pomidory dodajemy do soczewicowej masy. Całość przyprawiamy wedle uznania i mieszamy.
 
Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami
 
Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takich. Ostatnio soczewicę polubiłam to chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jaką soczewicą je robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taki farsz do naleśników i zapiekam z serem. Zapraszam Cię do mnie!
    www.kuchniawkolorachlata.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...