czwartek, 11 stycznia 2024

Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

 Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

Ten tort przygotowałam na urodziny Męża z zewnątrz wyglądał całkiem zwyczajnie, śmietankowy tynk, beziki, groszki i czekoladki, ale po przekrojeniu zaskoczył mojego solenizanta i musiałam mu pokazać na filmiku w jaki sposób robi się taki pasiasty torcik. A tak naprawdę to nic skomplikowanego - rolada biszkoptowa pokrojona w paski, które później nawija się jeden na drugi, a które ładnie się ze sobą sklejają dzięki kremowi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście tortu w ten sposób to polecam, na pewno wszyscy, którzy będą go kosztować będą mile zaskoczeni jego wyglądem. 

Co do smaku to postawiłam na proste połączenie, które zawsze się sprawdza - śmietanka z serkiem mascarpone i wiśniowe konfitury. Miało być lekko i niezbyt słodko i tak właśnie wyszło. 

Jeśli będziecie chcieli zobaczyć w jaki sposób zwijam taki tort to zapraszam na mój kanał na instagramie (cynamonoweszczescie_a), tam zamieściłam rolkę z jego przygotowania, a teraz zapraszam na przepis:


Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy  partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie.

Wykładamy ciasto na dużą płaską formę z piekarnika  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry i zrywamy papier

Przełożenie:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

ok 400 g konfitury wiśniowej (ja zużyłam 1 i 1/2 słoiczka)

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy  rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia.

Złożenie tortu:

Jeszcze ciepły biszkopt smarujemy równą warstwą konfitury wiśniowej (dzięki temu wsiąknie ona w ciasto i je nasączy). Gdy ciasto ostygnie rozprowadzamy na konfiturze równą warstwę kremu śmietankowego. 

Biszkopt kroimy wzdłuż na równe paski (ja wykroiłam 4 paski o szerokości ok 10 cm). Pierwszy pasek zwijamy w rulon i ustawiamy pionowo na paterze, teraz bierzemy kolejny pasek i owijamy nim ten stojący już, kolejny pasek zaczynamy nawijać w miejscu, w którym skończył się poprzedni. Wszystko lekko dociskamy do siebie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Schłodzony tort dekorujemy w dowolny sposób. Ja użyłam do tego celu pozostałej masy śmietankowej oraz bezików i kolorowych draży, które niestety zaczęły się rozpuszczać w kontakcie ze śmietanką. 

Pionowy tort śmietankowo wiśniowy
Pionowy tort śmietankowo wiśniowy
Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

Pionowy tort śmietankowo wiśniowy
Pionowy tort śmietankowo wiśniowy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...