wtorek, 2 lutego 2016

Ciasto architekta wg. siostry Anastazji

Tak się składa, że ostatnio często sięgam po przepisy "gangu sióstr" jak to pewien pan określił te wydawnictwa, bo trzeba przyznać, że przepisy są ciekawe i inspirujące. Tym razem mój wybór padł na ciasto architekta, pracochłonne, ale ciekawie wyglądające (no chyba, że komuś biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje.

 

Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na pianę, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez ok 35 minut

Biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Postępujemy podobnie jak w przypadku biszkoptu jasnego z tą małą różnicą, że razem z mąkami mieszamy kakao. W upieczonym biszkopcie wykrawamy kółka przy pomocy np kieliszka. Uwaga te wycięte kółka będą nam potrzebne.

Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka kakao.
  • 2 masła
  • 2-3 łyżki cukru

W ok szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (ilość zależna od upodobań smakowych, ja dodałam 2 łyżki i krem był mało słodki) wlewamy mleko z rozrobionymi budyniami i zagotowujemy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao

Masa serowa:

  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki czerwone.
  • 3-4 banany.
  • ok z 1/2 cytryny
Galaretki rozpuszczamy w 11/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć, mieszamy z serkiem homogenizowanym
Banany kroimy w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Złożenie ciasta:
1/2 biszkoptu jasnego - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko wkładamy kawałek banana - masa serowa - w masę serową wciskamy ciemne kółeczka -masa jasna - 1/2 biszkoptu jasnego. Dodatkowo można wierzch polać polewą czekoladową.
Mój jasny biszkopt wyszedł jakiś ogromny dlatego ciasto wygląda jak wygląda, następnym razem zrobię z 3 jaj i dam go tylko na spód, a masę serową poleję po wierzchu czekoladą i myślę, że ciasto będzie równie smaczne, a na pewno będzie się lepiej prezentowało.

 

 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...