Biszkopt jasny:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na pianę, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez ok 35 minut
Biszkopt ciemny:
- 3 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 4 budynie śmietankowe
- 1 łyżka kakao.
- 2 masła
- 2-3 łyżki cukru
W ok szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (ilość zależna od upodobań smakowych, ja dodałam 2 łyżki i krem był mało słodki) wlewamy mleko z rozrobionymi budyniami i zagotowujemy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao
Masa serowa:
- 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki czerwone.
- 3-4 banany.
- ok z 1/2 cytryny
Banany kroimy w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Złożenie ciasta:
1/2 biszkoptu jasnego - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko wkładamy kawałek banana - masa serowa - w masę serową wciskamy ciemne kółeczka -masa jasna - 1/2 biszkoptu jasnego. Dodatkowo można wierzch polać polewą czekoladową.
Mój jasny biszkopt wyszedł jakiś ogromny dlatego ciasto wygląda jak wygląda, następnym razem zrobię z 3 jaj i dam go tylko na spód, a masę serową poleję po wierzchu czekoladą i myślę, że ciasto będzie równie smaczne, a na pewno będzie się lepiej prezentowało.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuń