czwartek, 20 stycznia 2022

Chłopski garnek z kiszona kapustą

 #współpraca

Chłopski garnek z kiszona kapustą

Nie sądziłam, że moje stories z tym mało fotogenicznym obiadem wzbudzi takie zainteresowanie, ale skoro tak to wrzucam przepis może jeszcze ktoś zechce skorzystać. 

Jest to proste danie jednogarnkowe, inspirowane gotowcem z torebki, w którym świeżą kapustę zastąpiłam kiszoną, dzięki czemu nabrało ono jeszcze ciekawszego smaku. Co ważne ten obiad robi się praktycznie sam, wystarczy tylko posiekać składniki i od czasu do czasu zamieszać. Ja zrobiłam odrazu podwójną porcję z czego się cieszę, bo taka wersja bardzo nam posmakowała.

Możecie je zrobić w garnku z grubym dnem, ja użyłam do jego przygotowania mojej starej patelni tytanowej 28 cm, bo świetnie się sprawdza przy tego typu daniach i znacznie skraca ich czas przygotowania. O jej zaletach pisałam ostatnio przy okazji przepisu na potrawkę z karkówki z patelni. Niezmiennie jestem nią zachwycona, ale jeszcze bardziej zachwycona jestem mniejszą patelnią tytanową z odpinaną rączką

Jak zwykle się rozpisałam, ale już przechodzę do przepisu. 

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy (u mnie toruńska)
  • 2 czerwone papryki
  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (możecie dodać po prostu wodę)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka ostra, majeranek, tymianek, bazylia
  • olej do smażenia

Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno paprykę. Chwilę smażymy, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w grubszą kostkę (moje miały ok 1x1 cm) ziemniaki i też krótko przesmażamy. Teraz pora na kapustę kiszoną, moja była dość drobno szatkowana więc już jej dodatkowo nie kroiłam tylko wrzuciłam na patelnię dolałam 1 szklankę wody, wrzuciłam liście laurowe i dusiłam wszystko pod przykryciem do momentu aż ziemniaki stały się miękkie. Wtedy to dodałam koncentrat pomidorowy rozmieszany z 1/2 szklanki wody, doprawiłam wszystko do smaku i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut. 

Uwagi:

Ja kapusty nie płukałam i danie wyszło dość kwaśne, dlatego jeżeli wolicie łagodne dania to radzę kapustę przed gotowaniem wypłukać. 

Podczas gotowania należy kontrolować ilość płynu i ewentualnie dolać trochę wody/bulionu żeby nic się nie przypaliło. 

A jak już wypróbujecie przepis to koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało.

Chłopski garnek z kiszona kapustą




3 komentarze:

  1. czy nie za szybko wrzuciłaś kiszoną kapustę? Lepiej chyba poczekać do miękkości ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy że są półtwarde,wtedy kapustka😉

      Usuń
  2. Matko jak ja to uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...