czwartek, 11 lutego 2016

Orzechowa pokusa

orzechowa pokusa

Kolejne ciasto, któremu po prostu nie można się oprzeć. Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych  lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonych karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.   

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".

Ciasto:
  • 2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. (100 g) cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy  na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C.
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa)
  • 1 op. cukru waniliowego
Jabłka obieramy i kroimy, jak to ja mówię "na grubszy tryb". Wrzucamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim.
Masa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/2 szkl. (100 g) cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego




7 komentarzy:

  1. Znam to ciasto pod nazwą Sękaczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie Ci te ciasta wychodzą!
    Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne. Obowiązkowo do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda!!! Uwielbiam takie przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaka wielkosc blachy? i czy ciasto wychodzi wam rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
  6. 23x35 cm, jeśli ciasto podczas zagniatania jest zbyt rzadkie i się klei należy dodac jeszcze trochę mąki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...