czwartek, 11 sierpnia 2016

Malinowa pantera

Do tego ciasta zainspirował mnie przepis Gabrysi, ale nie byłabym sobą gdybym, nie stworzyła swojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo. Odrobinę czasochłonne, ale idealne do niedzielnej kawy i na wyjątkowe okazje. 


 
Ciasto:
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 1/2 kostki (100 g)  masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 białko
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie malinowe 
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g masła
2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim.

Różowa pianka:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z galaretką. Masę wykładamy na drugi spód i przykrywamy kolejnym.

Galaretka malinowa:
  • 1 kg malin
  • 4-5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Maliny zagotowujemy z cukrem, a następnie przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek.  Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną czekoladą.




27 komentarzy:

  1. Świetna nazwa :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niebiańsko, zapewne i tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie cieszy, że znalazłaś wśród przepisów u mnie inspirację ;-) to ciasto wygląda bardzo apetycznie, a galaretka malinowa musi nadawać fajnego orzeźwienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne te warstwy, każda wyjątkowa i urzekająca :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje ciacho wygląda zabójczo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym zjadła kawałek! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto, bardzo fajne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie się prezentuje, musi smakować wyśmienicie :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Malinowa pantera jest taką trochę Różową panterą ;D pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, ile kremu (pianki) malinowej! :)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! Nie byłabym wstanie się oprzeć takiemu ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne! Musze jechać na działeczkę po malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Choc to nie moje smaki wyglada pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda naprawdę pięknie, bardzo lubię takie apetyczne kolory :) może i dużo pracy, ale smak na pewno to wynagradza :D

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobilam to ciacho na dzien babci wszystkim smakowalo pycha pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...