poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Jaglana zapiekanka śliwkowa

Muszę się Wam przyznać, że jestem wielkim śliwkożercą, przez ostatnie dni pochłonęłam ich całe mnóstwo. Trochę wprost z drzewa, trochę w drodze do domu, a potem cała resztę, która zerkała na mnie z wiaderka. Ocalało tylko kilka i je zapiekłam z kaszą na śniadanie. Podsypane cynamonem, pachnące i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej.



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • woda (lub mleko) 
  • 7-8 śliwek
  • cynamon
  • 1 białko
Kaszę gotujemy na wodzie lub mleko, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik) Ostudzoną mieszamy z białkiem. Wykładamy połowę kaszy do naczynia do zapiekania, na kaszę układamy połówki śliwek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.


33 komentarze:

  1. ostatnio robiłam pęczak ze śliwkami, jaglana też musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Były u nas takie momenty kiedy każda z nas jadła na śniadanie po kg śliwek xD Ale to zbyt zdrowe nie było xD Jednak nadal nam jest trudno się od nich oderwać :)
    Uwielbiamy zapieczone śliwki, bo są takie właśnie pyszne karmelowe <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, letnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja niestety nie mogę jeść śliwek 😞

    OdpowiedzUsuń
  6. także uwielbiam śliwki! A w połączeniu w Twoją kaszą jaglaną... :) Mniam. Akura jestem w temacie bo dziś na blogu pojawił się u mnie budyń jaglany. Zapraszam!

    http://lekarzeodkuchni.blogspot.com/2016/08/budyn-jaglany-z-konfitura-oraz-borowka.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam śliwki. Takie zapieczone są pyszne. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Nigdy czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam....

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie zaczęłam sezonu śliwkowego, ale na taką zapiekankę chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio bardzo sie lubuje w kaszy jaglanej. Fantastyczna propozycja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. z ryżem bym tak zjadła ;) ale z jaglanką... kurczee jakos nie moge sie do niej przekonac :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ukochane smaki, śliwki i kasza jaglana :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja tez jestem wielkim śliwkożercą, napatrzyłem się teraz na Twoją słodką zapiekankę i znów mam na nie ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja chyba też mogę zaliczyć siebie do śliwkożerców. Podoba mi się taki pomysł na zapiekankę :) Musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapiekana kasza jaglana jest prze prze pyszna ! A już ze śliwkami - super, jestem strasznym śliwkożercą, wiec myślę, że zrobiłabym takie zapiekanki ogromną blachę :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam! Tylko tyle mogę powiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaglanka w połączeniu z owocami jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też uwielbiam śliwki w połączeniu z cynamonem :) Pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie :) jak duża to jest porcja?

    OdpowiedzUsuń
  21. troche sucha na wierzchu jest, czym mozna ja polac?

    OdpowiedzUsuń
  22. troche sucha ta zapiekanka na wierzchu, czym mozna ja polac?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można użyć śliwek mrożonych?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...