środa, 19 września 2018

Kruche ze śliwkami i bezą


Sezon na śliwki powoli się kończy, ale może jeszcze zdążycie zrobić to pyszne kruche ciacho. Niby takie banalne połączenie, ale dzięki dodatkowi odrobiny smalcu, ciasto jest delikatniejsze, do tego owoce, słodka pianka i jest po prostu pysznie. 

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć.

Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  ok 500 g śliwek 
  • 2-3 łyżki kaszy manny
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C
 




13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...