W mojej kuchni jak zwykle królują owoce i warzywa sezonowe. Wykorzystuję ostatnie maliny, a już za chwilę biorę się za dynię. W planach mam tradycyjnie zupę i ciasto, ale dyni u mnie dostatek dlatego zaczęłam szukać inspiracji. Podczas szperania w sieci moją uwagę przykuł dżem z dyni o smaku pomarańczowym i chyba zrobię kilka słoiczków na próbę, myślę, że będzie idealnie pasował do naleśników. A Wy jakie przetwory robicie z dyni?
Rozpisałam się o dyni, a chciałam Wam dziś przedstawić przepis na kostkę malinową. Wiem, że całkiem niedawno była malinowa chmurka, ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa.
Ciasto:
- 1 margaryna
- 3 jaja
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 litra mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka masła
Galaretka malinowa:
- 3 czerwone galaretki (użyłam truskawkowych, bo akurat takie miałam)
- ok 1/2 kg malin
Polewa:
- tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej)
- 5 łyżek mleka
Ciacho na wypasie, poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńNa taką kosteczkę jestem chętna :) Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto piekłam podobne
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Muszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńapetyczne mniam
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńkusi bardzo ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Jak tylko będę miała maliny to od raz zrobię.
OdpowiedzUsuńWyszło pysznie 🥞😀
OdpowiedzUsuń