czwartek, 13 września 2018

Herbata idealna na długie jesienne wieczory - konkurs



Choć wrzesień rozpieszcza nas słońcem i przyjemnym ciepełkiem to jesień nieubłaganie puka do drzwi. Poranki są chłodne, a dni coraz krótsze. By umilić Wam jesienne wieczory mam dla Was 3 super zestawy zawierające dzbanek filtrujący Aquaphor Jasper, herbatę od Teekanne i książkę z przepisami na domowe herbaty (identyczny zestaw możecie kupić w sieci Biedronka do 15.09). Recenzję samego dzbanka pisałam Wam jakiś czas temu (dostępna jest tutaj) i nadal będę go gorąco polecać, a herbat zachwalać chyba nie muszę.
Jeśli chcecie by jeden z zestawów trafił do Was wystarczy, że komentarzu pod tym postem podzielicie się swoim przepisem na herbatę idealną na długie jesienne wieczory.
 

Regulamin:
  • Konkurs trwa od dziś tj. 13.09.2018 do 27.09.2018
  • Organizatorem konkursu jest Cynamonowe Szczęście
  • Zadanie konkursowe: napisz w komentarzu pod postem: przepis na herbatę idealną na długie jesienne wieczory
  • Spośród wszystkich zgłoszeń wybierzemy 3 osoby, które otrzymają nagrody od Teekanne: dzbanek Aquaphor Jasper 2,8 l z wkładem filtrującym, herbata Teekanne i książka „Domowe Herbaty”
  • Ogłoszenie wyników na blogu: 01.10.2018
  • Po ogłoszeniu wyników przez 3 dni czekam na dane do wysyłki nagród na email: cynamonoweszczescie@gmail.com. W przypadku gdy zwycięzca się nie zgłosi będziemy zmuszeni wyłonić kolejnego. 
  • Wysyłka nagród odbywać się będzie tylko i wyłącznie na terytorium Polski
  • Przesyłka  z nagrodami zostanie nadana w przeciągu maksymalnie 7 dni od zakończenia konkursu
Gorąco zapraszam wszystkich do zabawy.

10 komentarzy:

  1. Mój idealny przepis na jesienną herbatę to Herbata z rumem
    Należy zagotować dwie szklanki wody i zalać nią ulubioną herbatę i zaparzyć pod przykryciem, przecedzić. Na koniec dodać 100 rumu, opcjonalnie dodać 3 łyżeczki cukru trzcinowego i dokładnie wymieszać. rum, bardzo mocno rozgrzewa organizm i działa napotnie. Poza tym nadaje herbacie wyjątkowy smak i zapach. :) Polecam na długie jesienne wieczory z drugą połówką...

    OdpowiedzUsuń
  2. Naszym przepisem jest herbata a może już prawie deser :D Idealna przekąska do picia na jesienny wieczór która rozgrzeje po ciężkim dniu w pracy :)

    Korzenna bubble tea <3

    -4 łyżeczki tapioki
    -3 szkl. wody
    -torebka herbaty Teekanne "Ginger & Lemon"
    -torebka herbaty Teekanne "Magic Moments"
    -pomarańcza, jabłko
    -ksylitol lub inna substancja słodząca
    - cynamon

    2 szklanki wody zagotować w garnuszku. Dodać torebkę herbaty "Ginger & Lemon" i chwilę pogotować. Dalej dodać tapiokę i gotować na małym palniku ok 15-20 minut systematycznie mieszając. Gdy tapioka będzie miękka odcedzić ją na sitku następnie przelać zimną wodą. Przełożyć kuleczki do szklanki. Drugą torebkę herbaty "Magic Moment" zaparzyć i napar zmiksować z obranym jabłkiem i pomarańczą oraz ksylitolem do uzyskania pożądanego poziomu słodkości. Na koniec przelać herbaciany koktajl do tapioki. Na górze posypać jeszcze cynamonem i można delektować się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję rozgrzewająca herbatę malinową.Składniki:
    2 torebki herbaty malinowej
    1 kora cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    1 l gorącej wody
    1-2 łyżki miodu
    oraz:
    plastry cytryny
    Przygotowanie:
    Do dzbanka wkładamy torebki herbaty, cynamon oraz anyż i plastry cytryny, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i parzymy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy torebki herbaty, cynamon i anyż. Do herbatki wlewamy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy gotową herbatę do szklanek. Podajemy
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzewająca herbata imbirowo-pomarańczowa

    4 łyżeczki harbaty,
    3 cm imbiru,
    sok z połowy pomarańczy,
    2 łyżki skórki pomarańczowej,
    1 litr wody,
    plastry pomarańczy do ozdoby.


    W granuszku zaparzamy herbatę.

    Dodajemy sok z połowy pomarańczy i skórkę pomarańczową.

    Imbir dzielimy na mniejsze części i dodajemy do garnuszka.
    Wszystko podgrzewamy na najmniejszym (nie gotujemy) ogniu około 10 minut.
    Następnie przelewamy do filiżanek.
    Dodajemy plastry pomarańczy.

    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona herbata, to taka z cytryną i imbirem z dodatkiem miodu.
    W kubku zaparzamy herbatę, dodajemy plasterek cytryny i imbiru, a gdy lekko przestygnie łyżeczkę miodu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na długie jesienno - zimowe wieczory polecam herbatkę malinowo - pomarańczową z goździkową nutką. Produkty dostępne dla każdego :) Szybko przygotujesz rozgrzewający kubek.
    Na początku przygotowujemy napar z kilku goździków (wedle upodobań). Parzymy ulubioną czarną herbatę. Po około 10 min dodajemy suszone maliny (ewentualnie domowy sok z malin), plasterki pomarańczy i napar z goździków.
    Hmm...
    Cieplutko :)
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. ....nasza ulubiona herbatka na jesienne poranki i wieczory tylko z sokiem z pigwy.... Oczywiście robionym przez nas... Filiżanka gorącej herbaty i łyżeczka soku... Ten smak...Mój osmioletni syn ja uwielbia... Gorąco polecamy... Małgosia z Szymonem

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny przepis na jesienną herbatkę to gorąca filrowana woda, herbatka i koniecznie towarzystwo 😁 A tak serio to klasyczna czarna, dodatek hibiskusa, cytryny i koniecznie długo parzona w porcelanowym dzbanku. Picie herbaty to swego rodzaju rytuał a takie chwile trzeba celebrować i wyszukanym smakiem i odpowiednią oprawę, wtedy mamy gwarancję udanego jesiennego wieczoru 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas w zeszłym roku zrobił furorę HOT TODDY. No cóż ... czy to herbata, czy może drink, można się spierać, ale gdy zbadamy stosunek herbaty do alkoholu, to przychylam się do teorii, że to herbata na bardzo chłodne wieczory :D
    HOT TODDY pożarł nasze zapasy whisky i whiskey i brandy z wielu lat. Na Barbary goście tak zasmakowali w tym napoju, że brakło nam składników :D
    Jest to mój niezawodny rozgrzewacz i rozweselacz w jednym :D
    A oto i składniki, które możemy spożyć w wersji jednoosobowej lub rozdzielić wedle uznania:
    -45 ml whisky/whiskey/brandy
    -1 łyżka miodu
    -grubaśny plaster cytryny
    -szklanka gorącej aromatycznej czarnej herbaty
    -goździki i imbir w ilościach ulubionych (u mnie 8 goździków i łyżeczka imbiru)
    HOT TODDY powstaje u nas w dzbanku, żeby się produkty pięknie rozpuściły i połączyły, a później trafia do grubych szklanek, lub miedzianych kubków z uchem :)
    SMACZNEGO :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,moja ulubiona herbatka to klasyczna,ale z dodatkami.Najczesciej są nimi: cytryna 2-3plastry/zamiennie pigwa z syropu;pokrojone w kosteczkę 2 plastry jablka;plaster pomaranczy;2-3 goździki.Dla dzieci opcja cukrem trzcinowym/miodem lub cukrem brzozowym. Jej zapach zachęca każdego do skosztowania niezależnie od pogody.Smak z kolei to niebiańska rozkosz na puchatej poduszce z chmury.pozdrawiam Wszystkich serdecznie,Beti

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...