środa, 26 września 2018

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

 

Już jakiś czas myślałam o tej zupie i w końcu się udało ją zrobić. Wyszła pyszna, aromatyczna i nawet mój maluszek zjadł dokładkę, a ona nie jest skora do jedzenia zup. Dlatego zapraszam Was na przepis.

Składniki:
  • 4 duże papryki 
  • 5-6 pomidorów
  • średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 750 ml wywaru warzywnego 
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz. oregano
  • odrobina ostrej papryki

Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion. Układamy na blaszce do pieczenia, obok układamy pomidory, czosnek i cebulę w łupinach. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C, do momentu aż skórka na papryce ściemnieje. Upieczone warzywa studzimy i obieramy. Wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze ok 10 minut aż soczewica zmięknie. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


6 komentarzy:

  1. Pieczone warzywa mają cudowny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smakowała wyśmienicie! Takie połączenie musiało być udane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna zupa :) Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! Z najchętniej bym sama cały gar wsunęła :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...