czwartek, 6 grudnia 2018

Rolada piernikowa z kremem chałwowym

 rolada piernikowa z kremem chałowym

Wymyśliłam sobie roladę o smaku piernika, kiedy zastanawiałam się co do niej dodać,  mąż podsunął pomysł żeby posmarować ją kremem na bazie chałwy, która od jakiegoś czasu czekała na zużycie, a potem wpadłam na pomysł, by do tego wszystkiego dołożyć dżem,  miał być śliwkowy ale znalazłam słoiczek konfitury z pomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się z Wami podzielić przepisem i zrobić zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego na zdjęciach wygląda średnio apetycznie, ale przynajmniej zrobiłam zdjęcia nim zostanie zjedzona. 
Nie bójcie się rolady, to proste ciasto, jeśli upieczecie je na dobrze natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą noc w lodówce. 


Rolada:
  • 5 jajek
  • 100g płynnego miodu
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na pianę, gdy będzie gęsta dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści. żółtka miksujemy z pozostałym, cukrem, miodem i gorącą wodą do momentu aż uzyskamy prawie białą piankę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i mieszamy z żółtkami. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy całość by się połączyła. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej równomiernie ciasto. Pieczemy 15 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, by nieco ostygło po tym czasie wyjmujemy z blaszki,  przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ostrożnie odrywamy ten papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. 

Krem:
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 250 serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • słoiczek konfitury pomarańczowej
Chałwę kruszymy i miksujemy z serkiem mascarpone (jeśli chcemy by krem był idealnie gładki, proponuję użyć blendera). Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z chałwą i mascarpone delikatnie miksując tylko do momentu aż się wszystko połączy. Gotowy krem najlepiej schłodzić w lodówce, by trochę zgęstniał.
Roladę rozwijamy, smarujemy konfiturą pomarańczową, a następnie kremem i ostrożnie zwijamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

 
rolada piernikowa z kremem chałowym
 rolada piernikowa z kremem chałowym

rolada piernikowa z kremem chałowym


14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...