Wymyśliłam sobie roladę o smaku piernika, kiedy zastanawiałam się co do niej dodać, mąż podsunął pomysł żeby posmarować ją kremem na bazie chałwy, która od jakiegoś czasu czekała na zużycie, a potem wpadłam na pomysł, by do tego wszystkiego dołożyć dżem, miał być śliwkowy ale znalazłam słoiczek konfitury z pomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się z Wami podzielić przepisem i zrobić zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego na zdjęciach wygląda średnio apetycznie, ale przynajmniej zrobiłam zdjęcia nim zostanie zjedzona.
Nie bójcie się rolady, to proste ciasto, jeśli upieczecie je na dobrze natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą noc w lodówce.
Rolada:
- 5 jajek
- 100g płynnego miodu
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki gorącej wody
- szczypta soli
- 250 g chałwy waniliowej
- 250 serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- słoiczek konfitury pomarańczowej
Roladę rozwijamy, smarujemy konfiturą pomarańczową, a następnie kremem i ostrożnie zwijamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Takiej rolady nie jedliśmy ale Rodzinka lubi. Może upiekę ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) Zaraz wyśle dziewczynie przepis, może zrobi ^^
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam rolady :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jej smaku. Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńO coś nowego zamiast piernika super
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńTen krem w środku aż chce się dotknąć paluchem :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł ☺☺
OdpowiedzUsuńmusi być mega dobra
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie :D
OdpowiedzUsuńPiernik i chałwa - tak musi smakować niebo <3
OdpowiedzUsuńRolada bardzo kusi. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTa rolada wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po wizycie w muzeum piernika w Toruniu i przeszukuję internet w znalezieniu ciekawych przepisów na piernikowe ciacha, ten przepis wydaję się najlepszy :)
OdpowiedzUsuńWszystkie te smaki uwielbiam! Planowałam w tym roku sernik chałwowy, ale może się skuszę na roladę :) dziękuję za pomysł i przepis!
OdpowiedzUsuń