poniedziałek, 17 grudnia 2018

Piernik piwosz

 piernik piwosz

Dziś przychodzę do was z przepisem na pyszny piernik na piwie, który zdążycie przygotować w ostatniej chwili. U mnie tradycyjnie będzie staropolski ale jak ktoś nie zdążył albo zapomniał o nastawieniu ciasta to śmiało może upiec ten, bo jest naprawdę smaczny i do tego pełen bakalii. Przepis pochodzi ze starych numerów poradnika, jednak trochę go zmodyfikowałam, bo z podaną tam ilością cukru, byłby okropnie słodki.

Składniki:
  • 5 i 3/4 szklanki (75 dag) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 15 dag  masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka piwa
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 50-60 dag bakalii (dużo orzechów włoskich, rodzynki, suszone śliwki i co kto lubi)
  • opakowanie przyprawy do piernika (moja ważyła 20 g)
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Miękkie masło (lub margarynę) ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy miód (jeśli nie mamy płynnego to go wcześniej podgrzewamy aby się rozpuścił) i piwo, wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą i całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, a na koniec dodajemy pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie. Gotowe ciasto przekładamy do blaszek (użyłam 2 keksówek) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 minut w 170 st. C do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy  rozpuszczoną czekoladą lub lukrujemy. Smacznego.
  piernik piwosz

piernik piwosz

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...