Dziś przychodzę do was z przepisem na pyszny piernik na piwie, który zdążycie przygotować w ostatniej chwili. U mnie tradycyjnie będzie staropolski ale jak ktoś nie zdążył albo zapomniał o nastawieniu ciasta to śmiało może upiec ten, bo jest naprawdę smaczny i do tego pełen bakalii. Przepis pochodzi ze starych numerów poradnika, jednak trochę go zmodyfikowałam, bo z podaną tam ilością cukru, byłby okropnie słodki.
Składniki:
- 5 i 3/4 szklanki (75 dag) mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka piwa
- 6 jajek
- 3/4 szklanki miodu
- 50-60 dag bakalii (dużo orzechów włoskich, rodzynki, suszone śliwki i co kto lubi)
- opakowanie przyprawy do piernika (moja ważyła 20 g)
- szczypta soli
Mmm, wygląda bardzo smakowicie! :>
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWydaje się pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto <3
OdpowiedzUsuńZ chęcią byśmy spróbowały smaku tego piernika :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na piernik. Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny piernik, jeden z lepszych przepisów, polecam!
OdpowiedzUsuń