poniedziałek, 21 grudnia 2020

Piernik z kremem kawowym

Piernik z kremem kawowym 

To pyszny piernik last minute, moja ostatnia propozycja na tego roczne święta. Pyszne ciasto piernikowe, powidła śliwkowe i leciutki krem kawowy co tu dużo mówić jestem efektownie i smakowicie.

Ciasto piernikowe:

  • 150 g miodu
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (wybieracie te bez cukru i mąki w składzie)

Mieszamy ze sobą miód, miękkie masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, ale jeśli wyjmiecie po godzinie piernik też się uda, tyle, że wszystkie składniki "nie przegryzą" się ze sobą. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23x33 cm i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Krem kawowy:

  • 250 g mascarpone
  •  500 ml śmietany kremówki 30%
  •  1 łyżeczka kawy mielonej
  •  1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżka żelatyny
  •  1/4 szklanki wody 

 Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowy
  • 100 g. czekolady mlecznej

Mascarpone, kremówkę, puder, przekładamy do miski i ubijamy. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzamy razem w 1/4 szklance wody. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i rozpuszczamy w gorącej kawie. Studzimy. Gdy będzie lekko ciepła wlewamy do śmietany i miksujemy razem. 

Na ostudzony piernik wykładamy powidła, a na nie krem, polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wstawiamy do lodówki. 


Piernik z kremem kawowym

3 komentarze:

  1. Ostatnio tyle nowych przepisów znajduję na pierniki, że nie wiem jaki wybrać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Na pewno warto spróbować w któryś ciemny, zimowy wieczór.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...