To pyszny piernik last minute, moja ostatnia propozycja na tego roczne święta. Pyszne ciasto piernikowe, powidła śliwkowe i leciutki krem kawowy co tu dużo mówić jestem efektownie i smakowicie.
Ciasto piernikowe:
- 150 g miodu
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka sody
- 3 łyżki przyprawy do piernika (wybieracie te bez cukru i mąki w składzie)
Mieszamy ze sobą miód, miękkie masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, ale jeśli wyjmiecie po godzinie piernik też się uda, tyle, że wszystkie składniki "nie przegryzą" się ze sobą. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23x33 cm i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.
Krem kawowy:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowy
- 100 g. czekolady mlecznej
Mascarpone, kremówkę, puder, przekładamy do miski i ubijamy. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzamy razem w 1/4 szklance wody. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i rozpuszczamy w gorącej kawie. Studzimy. Gdy będzie lekko ciepła wlewamy do śmietany i miksujemy razem.
Na ostudzony piernik wykładamy powidła, a na nie krem, polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wstawiamy do lodówki.
Super piernik i ten krem... ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio tyle nowych przepisów znajduję na pierniki, że nie wiem jaki wybrać.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Na pewno warto spróbować w któryś ciemny, zimowy wieczór.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.